KDG Hogeschool Campus Zuid

Eerste BREEAM Excellent” school in Vlaanderen

Architectenmaatschap RAU en Stramien ontwierp de nieuwe Antwerpse campus van de Karel de Grote hogeschool. Dankzij Cenergie is het wedstrijdwinnend ontwerp een comfortabel en energiezuinig gebouw, waarbij de nadruk ligt op isolatie en passieve en innovatieve technieken.

De bestaande gebouwen op het voormalige fabrieksterrein van ‘Buiscuiterie Parein’, tegenover het Justitiepaleis aan de rand van het Antwerpse Zuid, werden gedeeltelijk gerenoveerd en vervangen door nieuwbouw.

Het resultaat is een transparant en overzichtelijk gebouw rond een centraal binnenplein met onthaalruimte, multi-inzetbare onderwijs- en praktijklokalen, verschillende aula’s, ICT-lokalen, een moderne mediatheek en studielandschap, een sporthal en werkruimten, maar ook een cafetaria, een boekhandel, parkeerplaatsen en fietsenstallingen. In totaal bedraagt de vloeroppervlakte 35.000 m², inclusief een kelderverdieping van 7.000 m² voor ongeveer 1.500 fietsen en 111 wagens. ’s Nachts en in het weekend kunnen buurtbewoners hun wagen in de parking stallen.

De KDG campus wordt bevolkt door zo’n 6.500 studenten en 500 lectoren