Oude Station Laken

Renovatie en restauratie van historisch monument tot laag energie socio-culturele ruimte en cultureel buurtcentrum

Het voormalig stationsgebouw in het centrum van Laken, wordt in opdracht van het Gemeentebestuur omgevormd en heringericht tot publiek gebouw met een sociocultureel café, inkomhal, een polyvalente zaal met artiestenloge, een vestiaire en sanitair, kantoren en vergaderzaal voor de administratie en voor verenigingen. 

Cenergie werd door B-architecten gevraagd advies te verlenen betreffende de noodzakelijke technische ingrepen ter verbetering van de energie-efficiëntie en het thermisch comfort van het gebouw en in te staan voor het ontwerp van de nieuwe technische installaties.

Het betreft een waardevol historisch gebouw uit 1879 in Neo-renaissancestijl waarvan de gevels en het dak als monument zijn beschermd.  De originele structuur van het gebouw wordt daarom maximaal gerespecteerd en de façade van het oude station wordt  zorgvuldig gerestaureerd.

Aangezien het gebouw nergens thermisch geïsoleerd was, kende het enorme warmteverliezen en een weinig comfortabel binnenklimaat. De vloer en het dak werden geïsoleerd, de oorspronkelijke ramen werden gerestaureerd. Op de kantoorverdieping worden ze aan de binnenzijde voorzien van een nieuw voorzetraam met dubbel isolerende beglazing, om luchtdichtheid en isolatiegraad ervan te verbeteren. De bestaande condensatieketels worden gerecupereerd om alle radiatoren per zone te verwarmen.