Mundo A - Antwerpen

Gecertificeerd bio-ecologisch passiefkantoor voor sociale en duurzame organisaties

In navolging van Brussel en Namen kreeg ook Antwerpen haar Mundo gebouw. Vermits verschillende vzw’s en organisaties die werkzaam zijn rond duurzaamheid, milieu en sociale economie er hun intrek nemen, onder andere VIBE en Pixii, lag de duurzaamheidslat voor het nieuwbouw kantorencomplex zeer hoog.

Het ontwerpteam, B-architecten, Util, LAND en Cenergie, dat de door sociaal projectontwikkelaar Ethical Property Europe georganiseerde wedstrijd voor het nieuwe Mundo kantoor won, koos voor een passief gebouw zonder structureel staal en beton en creëerde daartoe een houten brug tussen de twee aanpalende appartementsgebouwen.

Cenergie leverde als expert in duurzaam en circulair bouwen een belangrijke input naar gebruik en recycling van materialen, naast de keuzes die werden gemaakt voor het energieconcept. Het gebouw dat werd opgetrokken in houtskelet heeft een minimale ecologische voetafdruk.

Het ontwerp werd gemaakt met oog voor een optimale compactheidsgraad en een maximale flexibiliteit. Zo zijn enkel de circulatiekernen vaste elementen, terwijl de andere ruimtes vrij in te vullen zijn. Elke unit beschikt over een eigen ventilo-convector voor koeling en verwarming, verbonden met VRV-units (luchtwarmtepompen), waardoor de binnentemperatuur afzonderlijk regelbaar is per unit.

Volgens de principes van circulair bouwen, zijn er gerecupereerde sanitaire toestellen, binnendeuren en glazen wanden gebruikt. Voor de overige materialen viel de keuze maximaal op bio-ecologische materialen, met o.a. het FSC-label en voor al het gebruikte hout en Nature Plus voor andere materialen.

Het bio-ecologisch passiefkantoor won de ARC19 Architectuur Award, waarbij door de jury, naast de fascinerende stedenbouwkundige inpassing, vooral de radicale uitgangspunten op het gebied van circulariteit werden geprezen.

Na voltooing van de werken werd een berekening in C-CalC uitgevoerd. Het resultaat is goed, maar had beter kunnen zijn als de informatie over de materialen beter gedocumenteerd zou zijn geweest.